Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

“Ξέχασα το χάπι για το θυρεοειδή!Τί να κάνω?”

“ΞΕΧΑΣΑ ΤΟ ΧΑΠΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ”

Για τους ασθενείς με θυρεοειδοπάθειες ,η σωστή λήψη της θεραπείας είναι πολύ σημαντική για την καλή κλινική τους πορεία.Ειδικά για τον υπόθυρεοειδισμό ,που είναι μιά χρόνια κατάσταση και απαιτεί λήψη του ενδεικνυόμενου φαρμάκου δια βίου ,το να λαμβάνει κανείς την αγωγή του τακτικά ,στη σωστή ώρα καί με τις σωστές συνθήκες,  είναι βασική προϋπόθεση για την καλή του ρύθμιση.

 

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία για τον υπόθυρεοειδισμό είναι η θυροξίνη ή αλλιώς Τ4, που κυκλοφορεί στην αγορά με αυτή ή με διάφορες άλλες εμπορικές ονομασίες. Η θυροξίνη είναι μια ουσία πολύ ευαίσθητη και απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες λήψης, ώστε να απορροφηθεί σωστά και να δράσει αποτελεσματικά. Αυτό που οι ενδοκρινολόγοι συνήθως προτείνουν είναι  να λαμβάνεται πρωί, αμέσως μετά την αφύπνιση και ο ασθενής να είναι νηστικός. Το πρωινό γεύμα ή ο καφές πρέπει να λαμβάνονται μισή ώρα μετά.

 

Οι περιορισμοί για τη λήψη της θυροξίνης είναι πολύ  δεσμευτικοί για ορισμένους ασθενείς . Ειδικά για νεότερα δραστήρια άτομα με απαιτητική καθημερινότητα και πολλές υποχρεώσεις. Συχνά τέτοιοι ασθενείς ομολογούν στο γιατρό τους ότι κάποια πρωινά ξεχνούν το χάπι της θυροξίνης γιατί ετοιμάζονται βιαστικά για τη δουλειά . Όταν το θυμούνται έχουν ήδη πάρει πρωινό ή έχουν πιεί τον καφέ τους. Αυτό είναι αιτία απορρύθμισης που αποτυπώνεται σε κακές εξετάσεις και σε ενοχλητικά συμπτώματα.

 

Υπάρχει άραγε λύση? Οι οδηγίες του ενδοκρινολόγου για τη θυροξίνη είναι κανόνας απαράβατος?

 

Για το πρόβλημα αυτό υπάρχουν κάποιες πολύ ενθαρρυντικές πληροφορίες! Αυτές μπορούν να κάνουν τη ζωή  με τη θυροξίνη πολύ πιό ευχάριστη και απλή!

 

Για να λάβετε τη θυροξίνη σωστά και αποτελεσματικά :

  1. Δεν χρειάζεται να σηκωθείτε νωρίς !Υπάρχουν ασθενείς ,κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, που ξυπνούν τα ξημερώματα, λαμβάνουν το δισκίο και ξανακοιμούνται ,ενώ σηκώνονται αργότερα -σε μια λογική ώρα αφύπνισης- για να ξεκινήσουν τη μέρα τους .Αυτό όμως καθιστά τον ύπνο τους αγχωτικό και λιγότερο ξεκούραστο! Η θυροξίνη δέν απαιτεί τέτοιες θυσίες . Μπορείτε να λάβετε το δισκίο ό,τι ώρα σηκωθείτε για να ξεκινήσετε τη μέρα σας ,νωρίς ή αργά !
  2. Δεν χρειάζεται χρονόμετρο ! Αν θέλετε να τηρήσετε τίς οδηγίες του γιατρού σας και να λάβετε την αγωγή σας πρωί ,  ωστόσο το να χρονομετράτε 30 λεπτά μέχρι το πρωινό σας είναι βασανιστικό , τότε μπορείτε να κάνετε τα εξής: έχετε τα δισκία και λίγο νερό στο κομοδίνο σας .Λάβετέ τα με το που σηκώνεστε απο το κρεββάτι . Ο χρόνος που θα χρειαστείτε για την πρωινή ετοιμασία (ντύσιμο,πλύσιμο κλπ) καθώς και για την παρασκευή του πρωινού σας, είναι τουχάχιστον 30 λεπτά . Ετσι θα έχετε τηρήσει τις οδηγίες και ταυτόχρονα δέν θα είστε με το χρονόμετρο στο χέρι!
  3. Η ώρα δέν είναι δεσμευτική ! Η πρωινή λήψη συστήνεται για να εξασφαλιστεί ότι ο ασθενής είναι νηστικός τουλάχιστον απο τριώρου. Αυτό είναι δεδομένο κατα την πρωινή αφύπνιση. Μπορούμε όμως κάλλιστα να λάβουμε το δισκίο θυροξινης μισή ώρα πρίν το μεσημεριανό γεύμα ή πρίν το βραδυνό ύπνο ,οπότε και πάλι είμαστε περίπου 3 ώρες νηστικοί. Ειδικά η βραδυνή λήψη και η αποτελεσματικότητά της έχουν επιβεβαιωθεί με αρκετές μελέτες ,όπου οι ασθενενείς είχαν εκτός από καλή ρύθμιση,  ευκολότερη καθημερινότητα.
  4. Θυροξίνη σε υγρή μορφή :Αν είστε φανατικοί της πρωινής λήψης αλλά θα προτιμούσατε να περιμένετε για το πρωινό ή τον καφέ σας πολύ λιγότερη ώρα, τότε μπορείτε, σε συνεννόηση με το γιατρό σας, να επιλέξετε θυροξίνη σε υγρή μορφή . Πολλά νέα σκευάσματα θυροξίνης σε  σταγόνες , αμπούλες ή πόσιμο διάλυμα  έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά . Το πρωινό και ο καφές μπορούν να ληφθούν πολύ συντομότερα. Στην περίπτωση αυτή η θεραπευτική ουσία απορροφάται πολύ γρήγορα και είναι εξίσσου αποτελεσματική .

 

Αν λοιπόν είστε κι εσείς από τους ασθενείς που ή λήψη της θυροξίνης σάς προκαλεί καθημερινό άγχος ,οι παραπάνω πληροφορίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά σας ευκολότερη ,για να είναι λιγότερες οι φορές που θα ξαναπείτε  στο γιατρό σας …”ξεχνώ το χάπι για το θυρεοειδή”!

 

Δέσποινα Σελαλματζίδου

Ενδοκρινολόγος

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΥ και ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Σάς ενημερώνουμε ότι από Τρίτη 21/5/24 και κάθε Τρίτη το ιατρείο Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης θα γίνεται στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης Μητροπόλεως 86. Στόχος είναι η άμεση

Read More »

ΠΑΚΕΤΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΥ-ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

    Για κάθε γυναίκα η μετάβαση στην εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος με πολλές προκλήσεις. Το συναίσθημα επηρεάζεται, οι πνευματικές λειτουργίες παρουσιάζουν αλλαγές και το

Read More »

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4 Μαρτίου 2024 Η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, που έχει πλέον καθιερωθεί στις 4 Μαρτίου κάθε χρόνο, σηματοδοτεί την ταυτόχρονη προσέγγιση όσων εμπλέκονται

Read More »