ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: Η αύξηση του σωματικού βάρους δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της αφθονίας («έχω πρόσβαση στην τροφή, άρα τρώω περισσότερο»). Είναι αποτέλεσμα κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, ορμονικών και κυρίως γενετικών και ψυχολογικών παραγόντων. Έτσι η αντιμετώπισή του δεν είναι εφικτή απλά και μόνο με την προσπάθεια τήρησης ενός διατροφικού προγράμματος. Είναι αναγκαία η ανίχνευση των αιτίων και η αντιμετώπιση της πηγής του προβλήματος. Επίσης η ίδια η παχυσαρκία είναι αιτία ποικίλων νοσημάτων που αφορούν όλα τα συστήματα του οργανισμού.

 

Στο ενδοκρινολογικό ιατρείο γίνεται έλεγχος σε τρείς άξονες :

  • διερεύνηση των αιτίων (λάθος διατροφικά πρότυπα, ορμονικές διαταραχές κ.α.)
  • ανίχνευση των συνεπειών (σακχ. διαβήτης, λιπιδαιμία, υπνική άπνοια ,κατάθλιψη, κ.α.)
  • αντιμετώπιση με οδηγίες διατροφής και άσκησης ,ψυχολογική υποστήριξη, εξατομικευμένη αγωγή με συμπληρώματα και φάρμακα.

Ο παχύσαρκος ασθενής έχει δικαίωμα να ζήσει μια ευχάριστη και δημιουργική ζωή. Η καλή συνεργασία μεταξύ αυτού και του γιατρού του μπορεί να τον βοηθήσει να ανακτήσει τυχόν χαμένο έδαφος και να επανενταχθεί υγιής στην καθημερινότητά του.

 

ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ : Η νευρογενής ανορεξία αν και έχει τη βάση της κυρίως σε ψυχολογικά αίτια ,επηρεάζει όλο το ορμονικό προφίλ της ασθενούς. Συνταντάται εξάλλου συχνότερα σε νέες γυναίκες. Παράλληλα προκαλεί ποικίλες ανεπάρκειες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Για την αντιμετώπισή της απαιτείται ένα προσεγμένο πλάνο διατροφής και εκγύμνασης για ανάκτηση του φυσιολογικού βάρους και της φυσιολογικής σωματικής σύστασης. Η αντιμετώπιση τέτοιων ασθενών στο ιατρείο κινείται στους παραπάνω άξονες ,με προσοχή και σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της ασθενούς.